Продължете към съдържанието
Начало » ДЕНЯТ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДЗИ – ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ИНОВАТИВНИ СОРТОВЕ И ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНО ЗЕМЕДЕЛИЕ

ДЕНЯТ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДЗИ – ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ИНОВАТИВНИ СОРТОВЕ И ТЕХНОЛОГИИ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНО ЗЕМЕДЕЛИЕ

На 14 юни Добруджански земеделски институт отново отвори широко врати за фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури – гаранция за сигурност в родното земеделие. Събитието премина под надслов „Научният подход в земеделието – в помощ на производителя!“.

Денят започна с пресконференция, в която се включиха регионални и национални медии.

   

 

На официалното откриване от директора на института доц. д-р инж. Илия Илиев присъстваха: Здравко Здравков – Областен управител на област Добрич, Валентин Димитров – Кмет на Генерал Тошево, Деян Димитров – Зам. кмет на Генерал Тошево, инж. Десислава Иванова – Директор на ОД “Земеделие” – Добрич и представители на дългогодишни фирми-партньори на института от Република Турция – Бирол Тарар от фирма „Тарар“, Кемал Юзтюрк от „Добруджа Тохумджулук“ и Ертюгрюл Чамлъджа от „Чамлъджа Тохумджулук“.

В знак на признание на неоспоримите постижения на Добруджански земеделски институт в областта на аграрната наука и практика г-н Здравко Здравков – областен управител на област Добрич, тържествено връчи на директора на института почетния знак на област Добрич.

Г-н Кемал Юзтюрк от „Добруджа Тохумджулук“ обяви, че вече шест български сорта зърнено-житни култури на Добруджански земеделски институт са вписани в Националната сортова листа на Република Турция. По повод регистрирането през тази година на българския сорт ечемик „Оникс“, селекция на ДЗИ, в Националната сортова листа на Република Турция г-н Юзтюрк връчи плакети на доц. д-р Галина Михова – основен автор на сорта, и на доц. д-р инж. Илия Илиев в качеството му на директор на института. Той изрази своята искрена благодарност и задоволство от дългогодишното успешно и плодотворно сътрудничество между турската фирма и Добруджански земеделски институт.

„Въпреки сложната пазарна обстановка и кризисните ситуации в национален и световен мащаб, през изминалата стопанска година в Добруджански земеделски институт успяхме да изведем успешно семепроизводство и да реализираме на пазара 60% от заготвените базови семена от пшеница, 85% от хибридните семена от слънчоглед и 80% от заготвените базови семена от фасул. Имало е и по-добри години, но поради навлизането на чуждестранни сортове в земеделското производство, много от нашите фермери все още погрешно залагат на високия добив, а не на качеството. Надяваме се, че това ще се промени и постепенно земеделските производители ще започнат да предпочитат българските сортове зърнено-житни култури, които доказано са най-подходящи за условията на България. За нашите селекционери това би било стимул за създаване на още по-качествени и високодобивни сортове“, сподели директорът на института.

Участниците в събитието имаха възможност да разгледат на полето сортовете, от които ДЗИ ще предлага семена за есенната сеитбена кампания през 2023 г. Тази година бяха представени над 40 сорта зърнено-житни култури, включващи, освен вече познатите сортове, и сортове от най-новата селекция на института – обикновена пшеница Шибил, Касиди, Боил, Роки 3, Роки 4, Чудомира, Индже, Андрония, Юлита, Федора и Радослава; тритикале Авитохол, Хокей, Хелион 1, Теран, Андроник, Румелиец и Галадриел; пивоварен ечемик Оникс, Брилянт и Хелиодор; фуражен ечемик Фанагория, Ларимар, Цитрин и Скиптър. Бяха представени и 4 сорта полски фасул и 4 хибрида слънчоглед. Всички тези сортове и хибриди са селекция на Добруджански земеделски институт. Представени бяха и земеделски култури, отглеждани в условията на биологично производство – соя, фасул, ръж и еднозърнест лимец. Специалисти от института предоставиха информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.

Гостите имаха възможност да разгледат демонстрационни парцелки, засети със сортове полски фасул – Еликсир, Блян, Устрем и Скития (последните три са с изправен храст, подходящи са за директно механизирано прибиране, което значително улеснява земеделските производители и намалява разходите при реколтиране на тези сортове).

Слънчогледът, макар и в ранна фаза на развитие, бе представен от хибридите Красела, Енигма CLP, Далена CLP и Дeведа.

Акцентирано бе, че през тази година на площ от 83,3 дка Добруджански земеделски институт отглежда земеделски култури в условията на биологично производство – соя, фасул, ръж и еднозърнест лимец – едно ново направление, предпоставка за развитието на модерно и екологично земеделие.

Програмата продължи с обсъждане на прилагането на интелигентно земеделие – бъдещето на селскостопанското производство. Проведе се дискусия с фермери по актуални теми, свързани с внедряване в производството на иновативни научни продукти на ДЗИ.

Празникът беше съпроводен от богата художествено-музикална програма, представена от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, музикален ръководител Живко Желев и хореограф Коста Костов.

На празничния коктейл на открито гостите имаха възможност да дегустират различни видове хляб, приготвен от сортове пшеница, създадени в института.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *