Продължете към съдържанието
Начало » ДЕНЯТ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ – ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ИНОВАТИВНИ НАУЧНИ РЕШЕНИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ

ДЕНЯТ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ – ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ИНОВАТИВНИ НАУЧНИ РЕШЕНИЯ ЗА УСТОЙЧИВО ЗЕМЕДЕЛИЕ

На 5 юни Добруджански земеделски институт отново отвори широко врати за фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, обединени около идеята за подкрепа на производството и пазарната реализация на семена от висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури – гаранция за сигурност в родното земеделие. Събитието премина под надслов „Иновативни научни решения за устойчиво земеделие!“.

Денят започна с пресконференция, в която се включиха регионални и национални медии.

На официалното откриване от директора на института доц. д-р инж. Илия Илиев присъстваха Деян Димитров – зам. кмет на гр. Генерал Тошево и Емин Чакън  – агроном-инженер от фирмата-партньор на института от Република Турция Боазичи Гюбре Зираи Иляч Ветохумджулук Санаи.

Доц. Илиев отбеляза, че на 4 юли тази година се навършват 95-години от рождението на един забележителен феномен в българската селекция – ТОДОР НИКОЛОВ РАЧИНСКИ, чиито живот и дело го превръщат в непреходна легенда, в символ на съзидание, в синоним на посветеност на науката и човешко достойнство, в еталон за всеотдайност, скромност и човечност.

Като селекционер в Добруджански земеделски институт от 1963 г. до кончината си създава 22 сорта пшеница, пръв оценява и използва световните селекционни постижения и ги въвежда в селскостопанската практика на страната, пръв създава и внедрява нискостъблените пшеници с повишена продуктивност и висока устойчивост на полягане, използва нови генетични източници за устойчивост срещу болести и за повишаване на качеството на зърното. Автор е на 55 научни и научно-популярни публикации.

Завършва жизнения си път на 26. декември 1980 г. при автомобилна злополука, оставяйки след себе си трайна следа и ценно наследство за поколенията. Името му остава съхранено завинаги в народната памет и заслужено се ползва от почитта не само на своите съвременници, но и на своите потомци.

През настоящата година се навършват и 50 години от признаването с Министерско постановление на Североизточната българска тънкорунна порода овце от Добруджански тип, създадена тук, в Добруджански земеделски институт.

Понастоящем тук се отглежда по-голямото от двете стада в България от тази порода, която е обявена за застрашена от изчезване. С цената на много усилия ние успяваме да съхраним тази елитна порода овце, с което допринасяме за поддържането на тънкорунното овцевъдство в България.

Участниците в събитието имаха възможност до разгледат на полето сортовете, от които Добруджански земеделски институт ще предлага семена за есенната сеитбена кампания през 2024 г. Бяха представени над 35 сорта зърнено-житни култури, включително сортове от най-новата селекция на института – обикновена пшеница Шибил, Боил, Чудомира, Юлита, Андрония, Федора, Индже, Касиди и др.; тритикале Авитохол, Хокей, Хелион 1 и Андроник; ечемик Ларимар, Цитрин, Хелиодор, Оникс, Скиптър и др.. Специалисти от института предоставиха информация за основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове.

Гостите разгледаха демонстрационни парцелки, засети със сортове полски фасул – Еликсир, Блян, Устрем и Скития (последните три са с изправен храст, подходящи са за директно механизирано прибиране, което значително улеснява земеделските производители и намалява разходите при реколтиране на тези сортове).

След разглеждане на посевите бяха осъществени индивидуални делови контакти и консултации на фермерите с научни специалисти от института по актуални теми, свързани с внедряване в производството на иновативни продукти на института.

През тази година Добруджански земеделски институт сподели Деня на отворените врати със своя партньор – фирма BASF, чиито представители презентираха иновативно устройство за манипулиране на пестициди, а на полето представиха презентация на тема „Качествена растителна защита, доказала се в условията на предизвикателен климат“

Празникът беше съпроводен от богата художествено-музикална програма, представена от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, музикален ръководител Живко Желев и хореограф Коста Костов. Домакините и гостите на събитието заедно извиха кръшно добруджанско хоро в двора на института.

   

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *