Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт на Празника на земеделската наука в Селскостопанска академия

Добруджански земеделски институт на Празника на земеделската наука в Селскостопанска академия

Учени от Добруджански земеделски институт за поредна година се включиха в отбелязването на професионалния си празник на 25 октомври в Селскостопанска академия, София.

В поздравлението си към участниците и гостите на празника заместник-председателят на ССА проф. д-р Виолета Божанова посочи, че мисията на аграрната наука е свързана с разрешаване на важни обществени предизвикателства като продоволствена сигурност, климатични изменения, устойчиво използване на природните ресурси и опазване на околната среда, развитие на селските райони и биоикономиката.

Приветствия по повод отбелязването на празника поднесоха г-жа Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука“ в Министерство на образованието и науката, и  проф. Христо Даскалов – член на Комисията по земеделието, храните и горите на Народното събрание. Поздравителен адрес беше получен и от г-жа Десислава Танева – председател на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите.

От позицията на Председател на Постоянната комисия за иновации и технологии проф. д-р Виолета Божанова връчи свидетелствата за иновативен научен продукт на новите хабилитирани учени. Своите дипломи на доценти получиха Соня Донева и Христо Стоянов от Добруджански земеделски институт.

 

Добруджански земеделски институт по традиция се включи в ежегодното изложение „Даровете на природата“ в двора на Академията, където представи свой щанд с постиженията в научно-изследователската и научно-приложната си дейност. 

Професионалният празник на българската земеделска наука – 25 октомври – е един достойно заслужен ден от календара, защото за успешното си развитие съвременното земеделие днес разчита на своето интелектуално богатство – човешкия научен ресурс с неговите постижения и практическите решения за тяхното приложение.

Българската земя е благодатна и щедра. Но нейните блага не идват даром на нашата трапеза. Те са плод на грижата за тази земя, на човешкия труд, на интелектуалния принос на аграрните специалисти, без които животът на обикновения земеделец няма да е същия.

Взаимодействието между аграрната наука и практика изпълва българското земеделие с ново съдържание, прави го по-привлекателно и постепенно го превръща в начин на живот, а добрият стопанин възлага надежди на аграрната наука за облекчаване на земеделския труд.

Все по-укрепващата връзка между аграрната наука и земеделската практика превръща 25 октомври в празник на всички работещи в сферата на земеделието – от научния сътрудник до обикновения земеделски работник.

В аграрната научна общност на страната ни Добруджански земеделски институт извоюва през годините лидерско място благодарение на общите усилия на учени, специалисти и работници. Празникът е особено приятен повод да се поздравим с постигнатите успехи и да си пожелаем нови идеи, творческа енергия за реализацията им, здраве и лично щастие!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *