Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт с отличия на Международното земеделско изложение АГРА 2024 – Пловдив

Добруджански земеделски институт с отличия на Международното земеделско изложение АГРА 2024 – Пловдив

От 20 до 24 февруари Добруджански земеделски институт се включи със свой щанд в Международното земеделско изложение АГРА 2024 – Пловдив.

Бяха представени семена от богата гама собствени сортове зърнено-житни, бобови култури и хибриди слънчоглед, които са доказани във времето като най-подходящи за условията на България. 

 

Зърнено-житните култури са представени от сортовете обикновена пшеница „Пчелина“, „Мерилин“, „Енола“, „Фани“, „Драгана“, „Лазарка“, „Рада“, „Косара“ и др., ечемик „Ахат“, „Тангра“ и „Фанагория“, тритикале „Добруджанец“, „Дони 52“ и „Борислав“.

И този път институтът предлага на земеделските производители оригинални базови семена от фасул „Еликсир“, „Скития“ и „Вежен“ (отглеждан в условия на биологично производство), леща „Илина“, грах „Мишел“, „Кристал“ и „Добротица“ и хибриди слънчоглед „Красела“ (конвенционален), „Дара“ (експрес-толерантен), „Далена“ (Cledrfield +) и “Енигма“ (Cledrfield +).

Международното изложение „Агра“ се утвърди като престижен форум за представяне на иновации. Участниците показват последно поколение технологии и техника за  различен вид ферми, икономичен инвентар, подобрени сортове и породи.

Добруджански земеделски институт по традиция участва в „Конкурса за иновации“. Тази година представя слънчогледов хибрид „Далена“ (Cledrfield +) и сорт обикновена пшеница „Шибил“. И двата продукта бяха отличени с дипломи за иновативнии продукти.

 

 

„Далена CLP“ е средно ранен хибрид с вегетационен период 115-120 дни, подходящ за отглеждане по технологията „Clearfield Plus“. Растенията достигат до височина 170-180 см, а диаметърът на питата е 22-24 см. Масата на 1000 семена е 60-65 грама. Маслото е линолов тип, маслеността на семената е 45-47%. Хибридът е сухоустойчив, устойчив на полягане и не се пречупва при прибиране. Толерантен е към фома и фомопсис, устойчив е на мана до раса 731 и на синя китка до раса F. Препоръчителната гъстота на отглеждане е 6200 – 6500 растения на декар, а максималният добив в ДЗИ достига 410 кг/дка.

 

Зимна обикновена пшеница „Шибил“ е средна с повишена сила пшеница от група по качество “Б”. Изкласява за 130 дни и достига височина 100 cm. Съдържанието на суров протеин в зърното е 13.7 % с.в., добивът на мокър глутен от зърното е 27.5 %, а седиментационният индекс е 46 cm³. Масата на 1000 зърна е 48,0 g, а хектолитровото тегло – 77 kg/100 l. Продуктивният потенциал на зърно е 940 kg/da. Сортът е с много добра студоустойчивост, добра сухоустойчивост, висока устойчивост на брашнеста мана и много добра устойчивост на кафява ръжда. Препоръчителната сеитбена норма е 550 к.с./m2.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *