Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт с участие в изложението „Ден на полето“

Добруджански земеделски институт с участие в изложението „Ден на полето“

За първа година Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево участва във второто издание на изложението „Ден на полето“. Събитието се проведе в рамките на три поредни дни – от  25.07 до 27.07.2023 г. – в района на „5-ти километър“ край гр. Добрич, на полето на фирма „ЕЛ-СИ“ ООД. Изложението беше открито от Заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева.

Добруджански земеделски институт представи четири хибрида слънчоглед. Три от хибридите са по Clearfield-технология – “Краси CLP”, “Енигма CLP”, “Далена CLP”, а четвъртият е експрес-толерантен – “Прометей SU”. Представените хибриди се отличават с много добри качествени показатели и висок добивен потенциал.

 

Четирите хибрида са средно ранни, устойчиви на мана раса 731, синя китка до раса G, толерантни са към фома и фомопсис и се характеризират с добра сухоустойчивост. Хибридите са с много добър добивен потенциал – 350-427 кг/дка.

   

На събитието представителите на института имаха възможност да се срещнат и дискутират предимствата на представените хибриди със земеделски производители, арендатори и представители на чуждестранни фирми.

Част от официалните гости бяха Йордан Йорданов – кмет на гр. Добрич, Йорданка Костадинова – Областен управител на гр. Добрич, Костадин Костадинов – Председател на Българска аграрна камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *