Продължете към съдържанието
Начало » Доц. д-р Христо Стоянов с участие в Международна бизнес-конференция, организирана от „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ), гр. Добрич

Доц. д-р Христо Стоянов с участие в Международна бизнес-конференция, организирана от „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ), гр. Добрич

На 21 и 22 март 2023 г. сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ (ДАБУ) беше домакин и организатор на Международна бизнес-конференция за популяризиране на приложни изследвания, модели и добри практики за климатоустойчиво селско стопанство в Черноморския басейн по проект „Трансграничен алианс за климатоустойчиво и екологично земеделие в Черноморския басейн“ (AGREEN), реф. № BSB-1135, съфинансиран от СОП „Черноморски басейн 2014-2020“.

Събитието имаше за цел да представи разработените по проект AGREEN климатоустойчиви модели за отглеждане на култури и успешни практики в устойчивото земеделие, които могат да бъдат приложени в черноморския регион от професионалната общност и секторните организации в селското стопанство с цел подобряване на тяхната ефективност и модернизация.

Във фокуса на конференцията беше споделянето на резултатите от научно-приложните изследвания и експериментирането на разработените от партньорите по проекта модели, засилването на сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските институции, както и опитът, споделен от практикуващите климатоустойчиво земеделие.

В събитието взеха участие и учени от Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево. Един от лекторите на конференцията – доц. д-р Христо Стоянов – представи разработените от българска страна климатоустойчиви модели, свързани с отглеждане на тритикале по метода No-till и отглеждане на бамя в оранжерия при условията на биологично производство. На практика двата модела имат за цел да установят какви са възможностите и перспективите двете култури да бъдат отглеждани в тези системи на земеделие, да установят тяхната приложимост и устойчивост в контекста на местните климатични условия, както и да преценят потенциалните икономически и екологични ползи от тяхното отглеждане от местните стопани в сравнение с традиционно възприетите технологии. Повече информация за двата модела и за тяхната ефективност, може да бъде намерена на https://agreen-project.eu/bg/goals-and-results-crop-models-bg/.

В рамките на научно-изследователските панели на Международната бизнес-конференция доц. д-р Христо Стоянов изнесе пред академичната общност и публична лекция на тема „Стабилност и адаптабилност в селекцията на пшеница и тритикале”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *