Продължете към съдържанието
Начало » Почина проф. дн ИВАН ТОДОРОВ ПАНАЙОТОВ

Почина проф. дн ИВАН ТОДОРОВ ПАНАЙОТОВ

ПОСЛЕДНО СБОГОМ!

 

През нощта на 21 срещу 22 февруари, на 82-годишна възраст, внезапно ни напусна още един колега и приятел…

Целият му трудов път премина като селекционер на пшеница в Добруджански земеделски институт, където посвети десетилетия от своя живот на развитието и възхода на българската селекция и на издигането на престижа на института не само в пределите на страната ни, но и в целия свят. Той е докторант и верен последовател на делото на знаменития български селекционер на пшеница Тодор Рачински.

Проф. Панайотов завеща на следващите поколения български учени богат опит и знания и ценно творческо наследство. Автор е на десетки сортове пшеница, многобройни научни и научно-популярни публикации в български и чуждестранни издания и на книги, посветени на пшеницата, която беше неговият свят. Той остави трайна следа в българската аграрна наука и е достоен пример за един пълноценно изминат жизнен и творчески път.

Пословично вдъхновение, неизчерпаема жизнена и творческа енергия и трудолюбие, изключителен професионализъм и отдаденост на науката, неподправено и завидно чувство за хумор, съхранено до самата му кончина – всичко това ще съхраним в сърцата си като спомен от неговия достойно извървян земен път.

 

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

Колективът на Добруджански земеделски институт

гр. Генерал Тошево

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *