Продължете към съдържанието
Начало » Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница

Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница

Макар и с бавни темпове, интересът към българската селекция на пшеница започва да расте. Факторите за положителната тенденция са много. В условията на пазарна несигурност и климатични промени въпросът за себестойността на продукцията изпъква на преден план. В производството трябва да се търси и ефективност. Не може да се разчита само на добив. Сортовете на Добруджански земеделски институт се изпитват и на инфекциозен участък при различни условия, и в пунктовете на системата на ИАСАС, и се отличават с високо ниво на устойчивост към икономически важните болести.

Доц. д-р Галина Михова – селекционер на зърнено-житни култури в Добруджански земеделски институт – споделя своето впечатление, че през последната година не случайно расте интересът към българската селекция на пшеница и ечемик. Тя се отличава със сериозна ефективност по отношение усвояването на торовите продукти. А ако се влагат по-малко продукти за растителна защита и е налице по-добро усвояване дори на минимални количества, ефектът е налице.

В момента сме свидетели на една доста влошена фитопатологична среда. Тази среда е динамична, с различната селекция се вкарват различни патотипове на болестите.

С какви болести се налага да се борят земеделските стопани? През последните няколко години лимитиращ фактор се оказва жълтата ръжда. Това е свързано с възможността за презимуване на патогена и с навлизането на някои патотипове, които са нетипични за нашата страна и климатичните условия. Динамичните температури, високата влажност точно по време на изкласяване са много благоприятна възможност за разпространение на патогена, който е изключително труден за контрол.

   Селекцията на пшеница е изключително сложен и продължителен процес, отнемащ десетки години. Именно затова българската наука си поставя цели, отговарящи на търсенето и нуждите на земеделските стопани в дългосрочен план. Това води до успехи на селекцията не само у нас, но и в чужбина. 

            „Акцент в селекционната програма по зърнено-житни култури – не само пшеница, а и ечемик, тритикале, твърда пшеница – винаги е било повишаването на адаптивния потенциал на новите сортове“категорична е доц. Михова.

            След подробен анализ на динамичните пазарни и климатични условия селекционерите от Добруджански земеделски институт подбират подходящ изходен материал, като разчитат на сортове, които са донори на положителни признаци, и ги включват в селекцията с цел създаване на генетично разнообразие.

            Голяма част от сортовете са на изключително високо ниво по отношение на студоустойчивост и сухоустойчивост. Това е необходимо, защото студоустойчивостта е свойство, което дава възможност на сорта да бъде оптимално закален, така че и при такива стресови условия, когато е налице динамика на температурата, да няма опърляне, съответно да има добра възможност да стартира вегетацията. Акцентът върху сухоустойчивостта през последните години разбираемо е много голям“.

Въпреки че търговията със зърно не стимулира в достатъчна степен високото качество на зърното, селекционерите от Добруджански земеделски институт работят върху повишаване на хлебопекарните характеристики на пшеницата. Приоритет в селекцията е високото и стабилно ниво на качествените показатели, особено при пшеницата. Тук става въпрос за производство на хляб и хлебни изделия без да се добавят подобрители. Ние сме длъжници на нашите потребители и в никакъв случай това не е за подценяване. В лабораторията по хлебопекарни качества се изследват качествените показатели не само на зърното, а и технологичните показатели на хляба. Ние предлагаме на нашите партньори-зърнопроизводители сортове, които при различни климатични условия реализират добро качество.

            Селекцията на Добруджански земеделски институт жъне успехи зад граница. Расте броят на сортовете зърнено-житни култури, вписани в сортовата листа на Турция. Там българската пшеница се отличава с високи добиви и безспорно качество. Акцентът в Република Турция е качество. Компромис с качеството не се прави.

            Все по-атрактивни са и сортовете твърда пшеница и ечемик. През 2023 година са регистрирани два сорта ечемик – Тангра и Ахат, единият от които е с много сериозна продуктивност и се използва едва ли не като стандарт за продуктивност в района на Коня. Тази година беше признат сорт Оникс –  зимен пивоварен ечемик, който се отличава с уникално качество и покрива всички критерии на Европейската пивоварна конвенция по отношение нивото на качествени показатели.

През настоящата година, по традиция в рамките на Деня на отворените врати, през юни учените от института ще представят своите постижения в селекцията на зърнено-житни, маслодайни и бобови култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *