Продължете към съдържанието
Начало » Седемнадесет сорта зърнено-житни култури представи ДЗИ на Открит ден в гр. Лозница

Седемнадесет сорта зърнено-житни култури представи ДЗИ на Открит ден в гр. Лозница

На Открития ден на ЕТ „Стефан Георгиев – НИМ“ на 14 юни в гр. Лозница, област Разград, от представените общо около 50 сорта зърнено-житни култури 17 са селекция на Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево. Те бяха представени от агроном Атанас Атанасов, докторант в ДЗИ, в демонстрационни парцелки, засяти с 9 сорта обикновена пшеница (Никодим, Рада, Жана, Косара, Фани, Киара, Андрония, Индже и Роки 3), 4 сорта ечемик (Ахат, Тангра, Брилянт и Фанагория) и 4 сорта тритикале (Респект, Дони-52, Добруджанец и Борислав). Част от тези сортове са вече утвърдени в практиката и добре познати на земеделските производители. Към най-новата селекция на института спадат сортовете Андрония, Роки 3 и Индже. Роки 3 е съвместна селекция на Добруджански земеделски институт и „Опитна станция по земеделие – Дунав“ ЕООД.

   

Сорт „АНДРОНИЯ“

Сорт Андрония е белокласа осилеста пшеница с червено зърно. Стеблото е ниско (74-83 см), с висока устойчивост на полягане. Листата са тревистозелени, почти без восъчен налеп и полуизвити до изкласяване. При нормален посев сортът формира до 5 цветчета в класче, като обикновено зърна формират 3-4 от тях. Класът е средно дълъг (8,5-11 см) със средно дълги осили и при узряване придобива златистожълт цвят. Зърното е червено, едро (45-47 г на 1000 зърна), с гладка повърхност и яйцевидна форма. Сортът е средноранен, с вегетационен период 219 дни, високоустойчив на полягане, със средна студоустойчивост. Средно за периода 2019–2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 789 кг/дка зърно. На полски инфекциозен фон проявява висока устойчивост на брашнеста мана и кафява ръжда.

 Сорт „РОКИ 3“

Сорт Роки 3 е бяла осилеста пшеница с червено зърно. Стеблото е средно високо (85-90 см), а дължината на класа е 11 см. Сортът развива мощен клас и се характеризира с бързо наливане на зърното. Зърното е червено, едро, с абсолютно тегло 42-44 г и хектолитрова маса 81-82 кг. Продължителността на вегетационния период е 234 дни. При наличие на условия за полягане, сортът е със средна устойчивост, при дъжд и буря леко се навежда. Показва висока сухо- и студоустойчивост. Притежава комплексна устойчивост на брашнеста мана, кафява и жълта ръжда и септория. Средно за периода 2020 – 2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 867 кг/дка зърно.

Сорт „ИНДЖЕ“

Сорт Индже е белокласа осилеста пшеница с червено зърно от група „В“ (средна по сила пшеница). Стеблото е средно високо (85-102 см), с много добра устойчивост на полягане. Листата са тъмнозелени, с лек восъчен налеп и полуизправени до изкласяване. При нормален посев сортът формира до 5 цветчета в класче, като обикновено зърна формират 3-4 от тях. Класът е средно дълъг (10-11 см) със средно дълги осили и при узряване придобива златист цвят. Зърното е червено, едро (48-53 г на 1000 зърна), с гладка повърхност и яйцевидна форма. Сортът е ранен, с вегетационен период 234 дни, с много добра устойчивост на полягане и висока студоустойчивост. Средно за периода 2020–2021 година в опитните полета на ИАСАС са получени 850 кг/дка зърно. На полски инфекциозен фон проявява много висока устойчивост на брашнеста мана и висока устойчивост на кафява ръжда.

   

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *