Продължете към съдържанието
Начало » С нови ремаркета за разхвърляне на оборски тор се обогати машинният парк на Добруджански земеделски институт

С нови ремаркета за разхвърляне на оборски тор се обогати машинният парк на Добруджански земеделски институт

В резултат на проведена обществена поръчка с предмет „Доставка на селскостопанска техника – нова и втора употреба“ Добруджански земеделски институт се сдоби с две нови ремаркета мapкa „Ozyesilyurt“, модел „10T“, за разхвърляне на оборски тор. Машините са произведени през 2023 г., имат капацитет 10 т. и работна ширина 12 метра, подходящи са за трактори с мощност 90-100 к.с.. Оборудвани са с разпръскващи системи от по два вертикални разпръскващи вала Ø160, с възможност за демонтиране и използване за транспорт на зърно и силаж, както и пневматична спирачна система.

Подаването на тора към разпръскващия механизъм се осъществява с верижно-планков транспортьор на дъното на ремаркето. Задвижването на разтоварващия капак се извършва с двойно действащ хидравличен цилиндър.

Техниката е в съответствие с изискванията за техническо състояние, за безопасност и опазване на околната среда (съгласно Регламент (ЕС) № 167/2013, респективно ЗРКЗГТ).

 Новите тороразпръскващи ремаркета са закупени със средства от получени субсидии от ДФ „Земеделие“ и до голяма степен ще облекчат работата при наторяването на стопанисваните от института производствени площи. Те ще осигурят възможност на института да кандидатства и участва по Еко-схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване (Еко-ЗВПП) с произведен собствен оборски тор от двете животновъдни ферми – овцеферма с около 1300 овце от Североизточната тънкорунна порода и кравеферма с около 400 глави от породата Българско черно-шарено говедо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *