Продължете към съдържанието
Начало » ЧЕСТИТ ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

ЧЕСТИТ ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!

Българската държава познава и възходи, и упадък. Тя често е била силна, но е ставала велика, когато редом с крепостите са се съграждали книжовни школи. Съграждали са ги онези радетели за просвещение, посветили се на мисията за пробуждане и самоосъзнаване на българите като единен народ и нация. В трудни времена на робство и безпросветност те са изтръгвали народа от незнанието, връщали са духовната му стабилност и равновесие, пораждали са у него желание да промени битието си и да сътвори утрешната си история…

На Първи ноември отбелязваме деня на тези достойни люде, превърнал се в общобългарски празник на историческата памет и националното ни самочувствие. Това е денят, в който благодарим на всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители – учени, изследователи, учители, писатели, журналисти, творци от всички сфери и поколения – за идеята, която са ни завещали – идеята за духовното пробуждане като важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонационално.

Като част от научната общност на страната ни, днешният празник и за нас е повод да си пожелаем здраве, творчески сили и енергия за осъществяването на тази идея!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *