Продължете към съдържанието
Начало » Българска пшеница с добив 900 кг/дка? Да, има такава!

Българска пшеница с добив 900 кг/дка? Да, има такава!

Българската пшеница с добив 900 кг/дка? Да, има такава!Българска пшеница с добив 900 кг/дка? Да, има такава!

Устойчивостта на суша е основното направление в работата на учените от Добруджанския земеделски институт

Гл. ас. д-р Христо Стоянов, 02.09.2022 г.

Интересът към селекцията на Добруджански земеделски институт се засилва. Стопаните търсят не само пшеница, но и слънчоглед. Интересът на производителите към сортовете и хибридите, селектирани в нашия научен център, е обусловен от сушата през последните години.

Добруджа е типичен засушлив район. Фактът, че няколко поредни години след 2015 г. бяха малко по-влажни, не означава, че сме в район, който може да разчита на валежи. Затова селекцията, която правим, винаги минава през идеята за сухоустойчивост – било то продължителност на вегетацията, било то като архитектоника на самото растение“. Това се доказва и от резултатите през настоящата стопанска година след жътвата на пшеницата. От определени сортове са прибрани до 900 кг/дка.

Средният производствен добив в Добруджански земеделски институт е около 600 кг/дка. На нашите семепроизводни полета с най-високите категории семена стигаме до 850-900 кг/дка при някои от сортовете. Това са Пчелина, Корона, Мерилин, Калина, Косара, Никодим. Акцент поставяме и върху един изключителен сорт – Рада, който дори на масови полета даде добиви над 800 кг/дка. Като цяло отчитаме много висока продуктивност.

Доказателство за пластичността и устойчивостта на сортовете към засушаване е търсенето на семена от българска пшеница в съседна Турция. Към момента отново има заявки. На този етап за есенната кампания са приготвени близо 750 тона семена, от които 150 тона вече са реализирани. Към селекцията интерес има и от страни като Румъния, Северна Македония, дори Гърция.

Един от факторите, които привличат земеделските стопани към добруджанската селекция, е икономическата ефективност на сортовете. На практика с по-малко вложения те могат да получат добри добиви. Това е важно в прякото производство при днешните реалности.

При слънчогледа селекцията включва хибриди с различни технологии, които отговарят на търсенията на стопаните за чисти полета и с различни видове устойчивост. Жътвата на маслодайната култура показва различни резултати в зависимост от това дали има локални валежи или не. В Добричка област има землища, в които от два месеца няма дъжд. В други преди около две седмици са паднали едва 15-10 литра/кв.м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *