Продължете към съдържанието
Начало » Растителната селекция в отговор на климатичните промени и устойчиво производство на безопасни храни

Растителната селекция в отговор на климатичните промени и устойчиво производство на безопасни храни

На 28.05.2024 г.  Добруджански Земеделски Институт стартира с първата си демонстрация свой проект „Добри земеделски практики при производство на зърнено-житни, зърнено-бобови култури и слънчоглед в рискова климатична среда“ по Програмата за развитие на селските райони на Европейския Съюз, 2014 – 2020 г.

Темата на демонстрацията беше „Растителната селекция в отговор на климатичните промени и устойчиво производство на безопасни храни“. Включиха се земеделски стопани от целия регион на общините Добрич и Генерал Тошево, както и от Разград, Варна и Силистра. Целта на това еднодневно обучение-демонстрация беше да покаже на земеделските производители как се справят сортовете – селекция на ДЗИ в условията на променящ се климат в Южна Добруджа. Участниците имаха възможност да се включат в практически занятия по хибридизация на растения пшеница и ечемик, както и да дегустират продукти наше производство: крафт бира от собствени пивоварни сортове ечемик, хляб, направен освен от висококачествените пшеници на института и от тритикале – все по-актуална култура, чието приложение за производство на хляб с отлични диетични качества става все по-търсено. Участниците оцениха и другите продукти, произведени тук – сирене, мляко и месо.

Практическо демонстративно обучение беше проведено и в Лабораторния комплекс на ДЗИ в гр. Добрич, където в контролирани климатични условия участниците се запознаха с ниско-въглеродни и устойчиви практики в селекционния процес и семепроизводството, включително с любопитни моменти от биотехнологиите, прилагани при зърнено-житните култури в института.

На 11 и 12 юни 2024 г. предстоят следващите две демонстрации по проекта, отнасящи се до отглеждане на бобови култури при абиотичен и биотичен стрес, както и използване на пестициди при конвенционално и биологично производство на културите в региона на Добруджа. За средата на месец юли е предвидено и демонстрационно обучение за продуктивните възможности на хибридите слънчоглед, създавани в ДЗИ – както конвенционални, така и устойчиви на хербициди.

Моля следете нашата интернет страница www.dai-gt.org за повече актуална информация за провеждането на демонстрациите по проекта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *