Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт – домакин на Редовното общо отчетно събрание на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“

Добруджански земеделски институт – домакин на Редовното общо отчетно събрание на „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“

На 17 февруари „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ проведе своето редовно общо отчетно събрание за 2022 г. в Добруджански земеделски институт. Присъстваха членове на асоциацията, директорът на Добруджански земеделски институт доц. д-р инж. Илия Илиев, представители на научния екип на института и зърнопроизводители от района.

                         

Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево е учредена през 2000 г. с цел подпомагане на земеделските стопани в Добруджа. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите, създадена от девет регионални структури, които днес представляват най-силната професионална организация в бранша.
Председателят на Управителния съвет Коста Костов представи доклад за дейността на асоциацията през отчетния период. Той подчерта, че тя винаги е била насочена в защита на българското зърнопроизводство и в интерес на българските земеделски стопани.

Асоциацията е отворена за прием на нови членове. Все повече кооперации и земеделски производители проявяват интерес към дейността й и се присъединяват към нея. Предприемат се стъпки за вписване на Асоциацията в Регистъра на браншовите организации, сектор „Растениевъдство“, бранш „Зърнопроизводство“, което трябва да се случи след приемане на Закона за браншовите организации.

Редовното общо отчетно събрание на „АБЗ 2006“ неслучайно се провежда в Добруджански земеделски институт. Дългогодишното партньорство между института и асоциацията е демонстрация на връзката между земеделската наука и практика. „АБЗ 2006“ е партньор на Добруджански земеделски институт по съвместен проект по Мярка 1.2. „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от мярка 1. „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Доц. д-р инж. Илия Илиев сподели желанието си за постоянна връзка между Асоциацията и Добруджански земеделски институт за решаване на проблемите в зърнопроизводството. Според него към настоящия момент най-големите предизвикателства, от които то зависи, са липсата на снеговалежи, войната в Украйна и падането на цените на земеделската продукция. Относно състоянието на посевите той коментира, че те „все още се държат въпреки липсата на снежна покривка, но ако засушаването продължи, ще се надяваме на пролетните валежи“. Като най-тежък проблем за земеделските стопани към настоящия период той определи трудната реализация на селскостопанската продукция.

Общото събрание на Асоциацията гласува единодушно предоставяне на финансова помощ за пострадалите от земетресенията в Република Турция и Сирия под формата на дарение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *