Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт с отличие на международния панаир „АГРА 2023“

Добруджански земеделски институт с отличие на международния панаир „АГРА 2023“

Биологичен фасул „Вежен“, селекция на Добруджански земеделски институт, е излъчен за победител и удостоен с диплом в Конкурса за иновации, раздел „Научни разработки“, на международното изложение „АГРА 2023“.

„Вежен“ е регистриран през 2015 г. и е единственият сорт фасул с пъстри семена (тип пинто). Сортът е с изправен храст, което го прави подходящ за еднофазно механизирано прибиране. Вегетационният период е 81±4 дни. Височината на растенията е 40-60 cm в зависимост от условията, а бобовете са разположени в горните 4/5 от растението. Семената са пъстри, със слабо жилкуване и слаб гланц. Надлъжната форма е бъбрековидна, а напречната – широка, почти елиптична. Теглото на 1000 семена е 360±20 g. Сортът е устойчив на ореолов пригор и някои раси на ръждата по фасула. Продуктивният му потенциал при вписване в сортовата листа е 149±24 kg/da. Дълбочината на сеитба е 4-5 cm, а сеитбената норма трябва да осигури 35-40 реколтирани растения/m2.

Биологичен фасул „Вежен“ е четвъртият научен продукт на Добруджански земеделски институт, получил отличие в Конкурса за иновации на международния панаир АГРА в Пловдив след хибридите слънчоглед „Деведа“ през 2019, „Енигма“ през 2020 и „Красела“ през 2022 г..

Освен фасул „Вежен“, в условията на биологично производство в Добруджански земеделски институт се отглеждат и културите еднозърнест лимец, соя сорт „Авигея“ и ръж сорт „Матадор“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *