Продължете към съдържанието
Начало » „КРАСЕЛА“ – първият български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н

„КРАСЕЛА“ – първият български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н

Селекционерите от Добруджански земеделски институт създадоха първия български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н. „Красела“ е конвенционален средно ранен хибрид (вегетационен период 115-120 дни), с линолов тип на маслото, със средно едри, черни семена със слабо изразени сиви ивици по края. Растението достига височина 145-150 cm, питата е с диаметър 22-24 cm, а масата на 1000 семена е 68 g. При сушави години добивът достига до 3,5 t/ha, а при оптимална влага – 4,2 t/ha. Съдържанието на масло в семената е 52%. Хибридът е устойчив на мана (раса 731) и е първият български хибрид, устойчив на синя китка, раса Н, която е най-агресивна и при наличие в почвата може да сведе добива до нулеви нива. Хибридът е средно устойчив на фома, фомопсис и алтернария. Оптималната гъстота на посева е 65000 растения/ha. Няма специални изисквания по отношение на технологията на отглеждане. Майчината и бащината линии цъфтят по едно и също време и при производство на хибридни семена могат да бъдат засети едновременно. Хибрид „Красела“ се отглежда успешно в години с минимална влажност и в райони, инфектирани с най-агресивните раси на патогена на синята китка. Той е подходящ за отглеждане в цялата страна поради устойчивостта му към всички раси синя китка, идентифицирани и разпространени до момента на територията на РБългария.

В Конкурса за иновации на международното изложение АГРА 2022 в Пловдив хибрид „Красела“ получи отличие за първия български хибрид слънчоглед, устойчив на паразита синя китка, раса Н. Той е третият поред хибрид слънчоглед, победител в конкурса, след „Деведа“ през 2019 и „Енигма“ през 2020 г..

Хибрид „Красела“ е утвърден със заповед на Министъра на МЗХ № РД 12-2 от 17.02.2021 г. за вписване в Официалната сортова листа на РБългария. Предстои признаването на хибрида в Украйна.

Добруджански земеделски институт е най-големият център по селекция и агротехника на слънчоглед в България. Тук класическите селекционни методи и традиционните практики в агротехниката се съчетават успешно с иновативни подходи – това е формулата на успеха при създаване на нови, високодобивни сортове и хибриди с повишени качествени показатели. 


Хибрид „Красела“


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *