Продължете към съдържанието
Начало » Сушата отново „сковава” сеитбата в Добруджа

Сушата отново „сковава” сеитбата в Добруджа

Доц. д-р инж. Илия Иванов Илиев

DZI Iliya IlievДоц. д-р инж. Илия Илиев, директор на ДЗИ-Ген. Тошево, в Деня на празника на земеделската наука в Селскостопанска академия, 26.10.2022 г.

За поредна година безводието в житницата на България Добруджа създава огромен проблем за стопаните точно по време на есенната сеитба. Ситуацията е тревожна не само в Добричко и Силистренско, но и в региони като Шуменско, стигайки почти до Велико Търново. Засушаването е особено опасно за пшениците, засети малко по-късно, защото зърното изобщо не пониква и може да се наложи повторна сеитба. Добрата новина е, че по-рано засетите посеви вече са се развили и вървят към братене. При нормално вкореняване посевите ще успеят да посрещнат зимата в добро състояние. За разлика от североизточните региони състоянието на пшениците в Средна и Западна България е много добро заради валежите с икономическо значение, които тази есен паднаха там. 

Колкото до очаквания размер на площите на есенниците, прогнозата е, че те няма да бъдат намалени – факт, който се потвърждава и от самите земеделски производители.

Относно цените на зърното проблемът е в това, че тази есен те са много променливи. През седмица-две се наблюдава спад или увеличение, което пречи на стопаните да реализират бързи и изгодни сделки. Към 26 октомври офертите за пшеницата и слънчогледа тръгнаха надолу. Спрямо предходната седмица спадът при хлебното зърно е с 20-30 лева, а при слънчогледа – с около 50 лева на тон. Офертите за маслодайното семе на 26-и октомври са били 1120 лв., при 1150-1170 лв. за тон седмица преди това.