Продължете към съдържанието
Начало » Добруджански земеделски институт на XVII-то Национално животновъдно изложение в Сливен 2023

Добруджански земеделски институт на XVII-то Национално животновъдно изложение в Сливен 2023

Добруджански земеделски институт за поредна година взе участие в най-голямото изложение на елитни животни в България, което се проведе на 6 и 7 октомври в изложбения център на ИАСРЖ, гр. Сливен. Националното изложение е организирано от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и по традиция събра на едно място селекционери и собственици на различни видове и породи животни, отглеждани на територията на Република България, с идеята да покаже модерното лице на българското животновъдство. Изложението беше открито от Министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Добруджански земеделски институт се представи с общо 9 елитни животни от Североизточната българска тънкорунна порода от Добруджански тип – 3 коча на възраст от 2 до 4 години, 3 овце-майки на 3-годишна възраст и три шилета на 9-месечна възраст.

   

Тричленна комисия излъчи най-добрите екземпляри от всяка група животни. Институтът беше удостоен с купа и грамота за участие и принос в организацията на Националното изложение по животновъдство в Сливен от Изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

 

Засега единственото елитно стадо от Североизточната българска тънкорунна порода, наброяващо около 1200 овце, се поддържа в Добруджански земеделски институт, но напоследък интерес към породата проявяват и животновъди от южна България.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *