Продължете към съдържанието
Начало » Отличие на XVI-тото национално изложение по животновъдство в Сливен 2022

Отличие на XVI-тото национално изложение по животновъдство в Сливен 2022

На 17 септември за поредна година Добруджански земеделски институт участва в ежегодното изложение по животновъдство в гр. Сливен – най-голямото животновъдно мероприятие, чийто организатори са Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

На официалното откриване присъстваха служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков и Георги Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ.

Над 150 животновъди представиха над 550 елитни животни – най-добрите си постижения за последните години, плод на дългогодишен труд. Представени бяха над 400 овце от 38 породи.

Добруджански земеделски институт участва с 12 елитни овце от 3 категории от Североизточната българска тънкорунна порода – 3 мъжки и 3 женски шилета, 3 коча и 3 овце-майки.

На официалното награждаване на най-класните животни по породи, освен удостояването с купи за редовно активно участие в изложението, на Добруджански земеделски институт бе присъдена Грамота за най-елитни овце от Североизточната българска тънкорунна порода, чието единствено поддържано стадо в България се отглежда в института и наброява над 1300 овце. Породата попада сред породите, застрашени от изчезване и се субсидира ежегодно от Държавен фонд „Земеделие“ по Мярка 10 – „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *